Szałwia w kosmetologii

W starożytności i średniowieczu uznawana za roślinę magiczną. Szałwia jest symbolem zdrowia i długowieczności. Pomimo upływu czasu, nadal jest doceniana i powszechnie wykorzystywana. Szczególnie w kosmetologii uznawana za najważniejszą z roślin olejkowych.

Surowcem pozyskiwanym do celów kosmetycznych są liście szałwii oraz rzadziej ziele szałwii. Substancje jakie znajdziemy w tej roślinie to: terpeny, sekwiterpeny, triterpeny, kwas fumarowy, pikrosalwina, karnozol, kwasy wielofenolowe, garbniki, flawonoidy, sole mineralne oraz witaminy- A, B i C. Dzięki takiej różnorodności substancji szałwia wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne przeciwgrzybicze, przeciwpotne, ściągające oraz antyoksydacyjne i uszczelniające dla naczyń krwionośnych.

Najważniejszym składnikiem uzyskiwanym z szałwii jest olejek eteryczny, nadający zapach kamfory. Pozyskiwany jest w procesie destylacji trzech podgatunków tej rośliny.

Olejek stosowany jest m.in. w:

  • pastach do zębów
  • mydłach
  • kremach i balsamach
  • tonikach
  • olejkach do masażu
  • preparatach odkażających.

Olejek i ekstrakty z szałwii doskonale sprawdzają się w kosmetykach do pielęgnacji skóry łojotokowej i trądzikowej. Wpływają one na przywrócenie prawidłowej gospodarki sebum, zmniejszenie widoczności porów. Działają przeciwbakteryjnie i odkażająco, a także przeciwzapalnie wspomagając terapie przeciwtrądzikowe.

W domowych warunkach z szałwii można przygotować maseczki, kąpiel, czy olejek na zaskórniki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*