Mniszek lekarski i jego zastosowanie w kosmetyce

Mniszek lekarski to pospolita roślina, którą można spotkać na łąkach, polach czy w parku, zazwyczaj jednak mówi się na niego mlecz.

Surowcem wykorzystywanym w kosmetyce są kwiaty mniszka lekarskiego. Są źródłem witamin takich jak witamina A, B1, C i D. Oprócz nich kwiaty zawierają m.in.olejek eteryczny, oraz sole mineralne takie jak: potas, krzem czy magnez. Dzięki tym związkom mniszek lekarski to roślina o wszechstronnym działaniu.

Lista dobroczynnego działania mniszka lekarskiego w kosmetyce jest bardzo długa:

  • przyspiesza leczenie trądziku, łagodzi stany zapalne i redukuje blizny
  • wyrównuje koloryt skóry i poprawia kondycję naskórka
  • dzięki zawartości przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia, redukuje zmarszczki
  • niweluje plamy starcze, rozjaśnia piegi i przebarwienia
  • pozostawia zdrowe, mocne i lśniące włosy, stymulując je do wzrostu
  • eliminuje problem przetłuszczania się włosów oraz leczy łupież
  • jest pomocny w walce z cellulitem.

Zastosowanie mniszka lekarskiego:

  • maseczki z liści lub kwiatów
  • toniki
  • herbata z kwiatów
  • płukanka do włosów

Osoby, które powinny unikać stosowania mniszka lekarskiego:

  • uczulone na zioła
  • z nadkwasotą żołądka oraz z wrzodami w układzie pokarmowym
  • borykające się z niedrożnością jelit
  • z kamicą nerkową (jedynie za zgodą lekarza)

Komentarze są wyłączone.