Melisa i jej właściwości kosmetyczne

Melisa była znana i doceniana już w Starożytności. Tradycyjne wykorzystanie melisy oparte jest na zwalczaniu bóli różnego pochodzenia oraz na przyspieszaniu gojenia ran.

Zazwyczaj wykorzystywane są liście melisy, które posiadają bogaty skład. Najważniejsze substancje aktywne, zawarte w ekstrakcie z melisy to:

  • kwas rozmarynowy oraz kwas kawowy i chlorogenowy
  • flawonoidy
  • olejki eteryczne
  • garbniki
  • sole mineralne.

Z liści melisy przygotowuje się olejek do masażu ciała, działający relaksująco i łagodząco. Ekstrakt posiada również właściwości przeciwzapalne, łagodzące oraz kojące, które są często wykorzystywane w produktach dla skóry wrażliwej i balsamach do ciała. Zastosowanie melisy pozwala pozyskać jej naturalną nutę zapachową, bez dodawania sztucznych substancji zapachowych. Bardzo istotne w kosmetologii jest jej działanie uspokajające oraz kojące. Zastosowanie melisy w kremach na noc jest świetnym rozwiązaniem, ponieważ powoduje wyciszenie organizmu. Działanie przeciwbakteryjne melisy było dawniej wykorzystywane w leczeniu trudno gojących się ran. Dziś roślina sprawdza się również w preparatach przeciwtrądzikowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*