Kasztanowiec i jego zastosowanie w kosmetyce

W Polsce można spotkać kilka gatunków kasztanowców, jednak największe znaczenie w nowoczesnej medycynie przedstawia kasztanowiec zwyczajny, zwany potocznie kasztanem.

U kasztanowca zwyczajnego właściwości leczniczymi obdarzone są kwiaty, niedojrzałe torebki nasienne, nasiona, jak również kora. Czasami w kosmetyce stosuje się również liście.

Kasztanowiec w kosmetykach:

  • ze względu na działanie matujące świetnie sprawdza się w kosmetykach do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej
  • to podstawowy składnik kosmetyków do cery naczyniowej
  • w szamponach do włosów przetłuszczających się.

Właściwości kosmetyczne kasztanowca:

  • kasztanowiec w kosmetyce działa matująco na skórę i usuwa zanieczyszczenia z jej powierzchni
  • ma właściwości ujędrniające i chroniące przed promieniowaniem UV
  • wyciąg z kasztanowca zapobiega również przetłuszczaniu się włosów
  • działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo, wzmacniając przy okazji naczynia krwionośne.

Napar z kory kasztanowca można wykorzystać jako płukankę do włosów, wzmacniając je i lecząc łupież. Liście kasztanowca to idealny produkt na miód kasztanowy. Pączki kasztanowca stosowane są do wyrobu intraktu, syropu, nalewki i naparu.

Przeciwwskazaniem do stosowania kasztanowca są:

  • ciąża
  • ostra niewydolność nerek.

Komentarze są wyłączone.